Asszertívitás

 

Asszertivitás –
az önérvényesítő kommunikáció elmélete és gyakorlata

Az AGA-ba Ruzsa Ágota hozta be, aki Angliában tanulta és tanárát Magyarországra is elhívta, és így mindannyian Anne Dicksontól és Mary Corr-tól tanultuk a 80-s évek végén és ennek hatására kiadattuk a Teljes jogú nő című könyvet..
Mindennapjainkban, emberi kapcsolatainkban számtalan konfliktushelyzet adódik. Nem mindegy, hogyan éljük meg és hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket. Nem mindegy, hogy kommunikációnk segíti vagy gátolja érzelmeink és gondolataink helyes kifejezését. Merünk-e nemet mondani, merjük-e érdekeinket érvényesíteni, s ha igen, tudjuk-e ezt oly módon tenni, hogy ezzel ne romboljuk, hanem erősítsük családtagjainkkal, barátainkkal, kollégáinkkal, környezetünkben élőkkel való kapcsolatunkat.

Az asszertiv viselkedés és kommunikáció a pozitív és negatív gondolataink, érzéseink, szándékaink nyílt, őszinte és egyenes, direkt módon való kifejezésének képessége. Érdekeink érvényesítése mások érdekeinek tiszteletben tartása mellett. Segít, hogy felelősséget vállaljunk magunkért és tetteinkért, anélkül, hogy másokat bírálnánk vagy hibáztatnánk. Segít konstruktív megoldást találni akkor, amikor a konfrontáció elkerülhetetlen.

Az asszertivitás tréning elméleti és gyakorlati elemeket ötvözve, saját példák, élmények, tapasztalatok elemzésén keresztül vezeti rá a résztvevőket az asszertív kommunikáció használatának előnyeire, melynek következtében javulnak emberi kapcsolataik, kevesebb stresszt élnek meg mindennapjaik során, személyiségük pozitívan változik, napjaik harmonikusabban telnek- s ezáltal sokat tesznek egészségük visszanyerése vagy fenntartása érdekében.

Az asszertív kommunikáció előnyei:

 • Tudunk határozottan, indulatok nélkül, empátiával reagálni a konfliktusokra
 • Segít az önmagunkkal és mások kapcsolatos jó érzés megteremtésében/fenntartásában
 • Egymás kölcsönös értékelésének fejlődéséhez vezet
 • Növeli önértékelésünket
 • Segít céljaink elérésében
 • Kevesebbszer bántunk meg és idegenítünk el másokat
 • Csökkenti a stresszt és a szorongást
 • Több harmóniát, boldogságot élhetünk meg
 • Megvéd minket attól, hogy mások kihasználjanak
 • Segít a döntéshozatalban, a szabad akaratú választásban
 • Lehetővé teszi pozitív és negatív érzéseink és gondolataink széles skálájának kinyilvánítását, verbális és nem verbális eszközökkel egyaránt

Ez a képzés megismerteti a résztvevőt az asszertív viselkedés, az önképviseleti kommunikáció jellemzőivel, elméletével és gyakorlatával. Összehasonlítást nyújt a különböző viselkedésmódokkal, segít a régi, esetleg helytelen viselkedésminták korrigálásában. A helyzetgyakorlatok során bőven biztosít lehetőséget az asszertív kommunikáció technikájának elsajátítására, gyakorlására.

A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik az asszertív kommunikáció elsajátításával, fejlesztésével szeretnék megkönnyíteni konfliktushelyzeteik megoldását, megtanulni pozitív és negatív érzéseik, gondolataik megfogalmazását, ellenvéleményük kinyilvánítását, érdekeik képviselését.

Jelentkezni lehet az alapítvány elérhetőségein.

Asszertívitás” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s