Kollektív sebek-társadalmi gyógyulás

Október utolsó hétvégéje, Halottak napja küszöb idő-tér, amikor mindenki elcsendesedik, lélekben kinyílik társai, szerettei, elveszett rokonai, és barátai és ismert és ismeretlen halottai fele.
Október vége számunkra is fontos időszak volt, melyet változatos programmal emeltük be szívünkbe.

Úgy vélem, aki velünk együtt volt, nem bánta meg: tudásban-lélek érlelődésben-szellemi inspirációban gazdagodva tudott hazatérni.

Ez az alkalom emlékezés volt alapítóinkra, s benne kiemelten Wictor Charon-ra, akinek most, október 22-n volt a 40. halál évfordulója.
Emlékeztünk még közös társadalmi mintázatokra is, az októberi forradalom kirobbanása és véres szárnyszegettségére. Ez a minta évszázadok, vagy tán évezredek óta kísért bennünket… Néhányan közülünk, mint ahogy meghívott vendégeink közül Anngwyn St Just jelezte, gyakran egy-egy egyén, vagy tán népcsoport, közösség hordozza ezeket a kollektív mintázatokat, amely az egész emberiség kiteljesedésében reá esett és melynek feloldása az ő személyes, társadalmi feladata.

A magunk módján személyes belső munkával, közösségi dialógussal és városi emlékhelyeket gyógyító sétánkkal és egy két napos rendszerállításos, lélek-vezérelt rendszerállítás munkával járultunk hozzá a kollektív gyógyuláshoz.

14729209_10154675810470850_8473346831327307980_nKülföldi előadónkkal és egy kanadai résztvevőnkkel közösen Zágrábból indulva már elkezdtük ezt a zarándoklatot, letoltes-1    letoltes-3, amely Boldogasszonyanyánk, mint közös védőszentünk óvó terében kezdett kibontakozni.
letoltes-31

majd Budapestre érve, a Gellért hegyrőől lepillantva tudatunkat áthelyeztük és másnap délután a Kollektiv Trauma-Gyógyító dialógusok terében

 

először

a város egyik határmezsgyéjén, a körúton-a Blahánál indultunk útra, hogy a II. János Pál pápa teret körbejárva 200 év magyarországi történetét is átöleljük.

1817-től Gabona vásártér
1837-től. Lóvásár tér
1873-tól Új vásártér
1902 – 1946 Tisza Kálmán tér
1946 – 2011 Köztársaság tér
2011 – II. János Pál pápa tér

Benne sétánkat kezdtük az átépített Teleki térnél, mikor is valaki személyes emlékeiben idézte a régi piac gazdag, sokszínű világát.

Majd a Szt Rita templomban megállva,img_0992 mindannyian segítségért fordultunk a lehetetlen helyzetek szentjéhez..

és utunkat folytatva eljutottunk a tér oldalában sétálva IMG_0995.JPG

a Nap-ház, roma kulturális központhoz és átellenben a Nagyfuvaros utcai rejtett, 1920-ban a Józsefvárosi kaszinóból átalakított zsinagógához és itt az ország jelentős két kisebbségének számkivetett és gyakran sorsukban eltérő, máskor nagyon is hasonló mintázatát gondoltuk végig.

WP_20151022_074

 

cipok

wp_20161027_002

Majd tovább mentünk az Erkel színházat érintve a szomorú sorsú volt német alapítású – szemben található Gázgyári dolgozók – szakszervezeti épületéhez, amely aztán a német megszállás alatt a nyilas-náci központként, majd a háború után a fővárosi kommunista központ, míg az 56-s lincselések után némi kihagyással az MSZMP székháza, majd rendszerváltáskor az MSZP székháza, melyet pár éve eladva, most kibelezett, széthordott szellemházként is lehetne jellemezni, és melynek mostanra bevasalt ajtajaira a legfontosabb üzenetek kerültek fel.

WP_20161027_007.jpgimg_0996

 

IMG_0997.JPG

IMG_0999.JPG

IMG_0998.JPG

Mindezt az utat zártuk ezzel az épülettel, azaz ennek pincerendszerével határos Két Hollós közösségi előadóterem és könyvesbolttal, ahol zivataros múltunkból leginkább a Trianon, a békeszerződés, a dicső múlt és a ” mindenki magyar, ki elfogad bennünket és értékeinket, szellemiségünket követi” gondolattal távoztunk.

wp_20161027_038

Sajnos, akik látó-lélekként voltak az úton, e séta során számos fájdalmas, megkínzott lélekkel találkozták egy-egy állomáson, akár a zsinagóga, a roma központ vagy épp a kísértetház körében jártak.
Majd visszamentünk a műhely-konferencia helyszínére, ami önmagában is egy történelmi emlékezet: a volt Corvin áruház egyik bérlője a MÜSZI adott végül, hosszas keresés után anyagilag is elfogadható áron helyet.

Itt barátok és ismerősök az Ön-Tér-Kép című nemzetállítás film apropos-ján közös lelki-szellemi beszélgetésben gondoltuk végig a személyes és közösségi, nemzeti és kollektív traumákat, és különösen a hazai helyzetet és a változtatás esélyeit.

IMG_1001.JPGBár minden meghívott vendégünk kissé más szemszögből képes e kérdésekre rátekinteni, talán a szándék és akarat ezúttal képes volt a szívben találkozni, mert a kerekasztal beszélgetés, és a meghívott vendég előadók egyaránt mély és tartalmas, gondolataikat egymásba szőni képes tudattal voltak jelen..így a délután és este igazán mély érzések és reményteli tudatszálak találkozásában telt.

IMG_1007.JPG

Ezt a napot a dialógus lélekvezérelt módszerének tudati tere tette lehetővé, és Ruzsa Ágota, a program ötlet-gazdája és facilitátora segítette sikerre az alapítvány elnökének, Szentirmai Juditnak a támogatásával.


……………………………………………………………………………………………………………………

Másnap ezt a munkát folytattuk a mélyre merülés bátor lépésével, Anngwyn St Just Kollektív traumák gyógyítása 2 napos műhelymunkával, melyben számos egyéni mintázaton át a közösségi minták is behívásra kerültek, igy az eltagadott zsidó identitás Sára, ősanya és Ábrahám, ősatya archetípusával, a személyes, családi káoszban megtapasztalt hűtlenség-becsapás és elhagyás mintázatának kihatása a hazaválasztás, elvándorlás kérdésében, vagy épp a múlt szorítása, az apa háborús rejtőzködése, mint a jövőt leállító minta oldása.

Egy egy résztvevői hang:
“One of many lessons I learned on this trip is that if I simply trust your creative energy and don’t try to do anything, something wonderful emerges. That was true about the opera and sundry other matters, and it was true tonight. This journey has been a deep life event for me. I bow to you with respect and thank you, and Budapest, and Hungary, from my heart. My feeling body has been glowing with satisfaction from the moment I stepped into this magical space, and you have been my guide from start to finish. This world has been nourishing to me on many more levels than I can express.
The next time I greet you it will be as an old friend. Thank You!” Daniel, Kanada

“Angwynn St. Just rendszerállító a világ számos pontján dolgozott már nemzetállítással is, és kollektív traumák gyógyításával foglalkozik, pár napos műhelyfoglalkozás keretében dolgoztunk a kollektív traumák gyógyításával itthon, köszönjük Ruzsa Ágota, hogy elhoztad őt nekünk, s a műhelyfoglalkozáson, ahogy rákérdeztem, hogy milyennek érzékeli a kollektív energiateret itt Magyarországon, azt mondta, hogy Perura emlékezteti, nagyon ősi, archaikus, minden sík és szint egyszerre egyidejűleg jelen van, nagyon intenzív, érzelmileg nagyon erős, telített, még sok érdekes dolgot mondott, és országok közti összehasonlításokat is, amit érzékelt…” Hajnalka Sz.

És itt egy kedves összeállítás a sétáról is, ami letölthető.

 

 

 

 

Kollektív sebek-társadalmi gyógyulás” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s